Mobirise
ΜΑΚΕΔΝΟΣ
Πολιτιστική Εταιρεία Πανελλήνων

ΜΑΚΕΔΝΟΣ

 25 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

   Όταν είδα τον Αλέξανδρο κατευθείαν στα μάτια, όταν άγγιξα τα ανεξίτηλα χνάρια του στα βάθη της Ασίας, όταν αγκάλιασα τους Καλάς και τους Πατάvς, δεν μπορούσα καν να υποπτευθώ αυτό το ανέλπιστο «ξέσπασμα» των Ελλήνων.

   Τους μετέφερα απλά όλα όσα βρήκα και αντάμωσα στα απερίγραπτα μονοπάτια του Ινδοκαυκάσου και ήταν σαν να τους έδωσα ένα μήνυμα ζωής που το περίμεναν από χρόνια.

   Σηκώθηκαν όρθιοι, αληθινοί, δυνατοί και μ’ αγκάλιασαν. Αγκάλιασαν τους «Ξεχασμένους Έλληνες» του κόσμου!

   Έτσι φτιάξαμε τον «ΜΑΚΕΔΝΟ» (=γενάρχης των Μακεδόνων)! Την Πολιτιστική Εταιρεία Πανελλήνων. Για να ανακαλύψουμε τους Έλληνες των καιρών!

ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΝΟΥ

   Με εκατοντάδες μέλη και χιλιάδες φίλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο «ΜΑΚΕΔΝΟΣ» ξεκίνησε αποφασιστικά το έργο του. Και έτσι, μετά τους Έλληνες των Ιμαλαΐων, επισκεφθήκαμε τους Έλληνες των Παραδουνάβιων περιοχών, τους Έλληνες της Κορσικής και της Μεγάλης Ελλάδας (Νότια Ιταλία, Σικελία), τους Σαρακατσάνους του Σλήβεν, τους Μαυροθαλασσίτες της Ανατολικής Ρωμυλίας, τους Έλληνες Πομάκους της Ροδόπης, τους Ελληνόψυχους του Έλτσε της Ισπανίας, τους Συροκρήτες του Χαμιντιέ της Συρίας, τους Έλληνες που ξεχάσαμε στην Ίμβρο και Τένεδο, τους Αλ Γιουνανεΐν της Αιγύπτου, τους Γκαγκαούζους της Μολδαβίας, τους Γκρεκίγια της Τυνησίας, τους Έλληνες των Σκοπίων και της Βορείου Ηπείρου!

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ "ΞΕΧΑΣΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ"

  Ακόμη, με την επιστροφή μας από αυτές τις τόσο μοναδικές και συγκινητικές αποστολές, φροντίσαμε για όλους αυτούς τους Ξεχασμένους Έλληνες και τις ανάγκες τους, στέλνοντας π.χ. βιβλία για τη Μακεδονία και την Ελλάδα γενικότερα στους Καλάς των Δ. Ιμαλαΐων και τους Έλληνες της «Μεγάλης Ελλάδας», μεριμνώντας να γραφεί και να τυπωθεί η Γραμματική των Γρεκάνων, τοποθετώντας με χορηγούς δορυφορική κεραία, για να πιάνουν ελληνικά κανάλια στο δυσπρόσιτο Γκαλλιτσιανό, όπου βοηθήσαμε και στην κατασκευή δρόμου 7 χλμ. , ενώ στηρίξαμε με κάθε τρόπο το Ελληνορθόδοξο Μοναστήρι του Οσίου Ιωάννη του Θεριστή και τον μακαριστό πατέρα Κοσμά, εκεί στην αιώνια ελληνική καρδιά της «Μάγκνα Γκρέτσια».

ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

   Επίσης, στείλαμε φάρμακα, πιεσόμετρα, ιατρικές κλίνες, ιατρικό εξοπλισμό, βιβλία, γραφομηχανές, σημαίες και δίσκους ελληνικής μουσικής στους Έλληνες της Ρουμανίας, φροντίσαμε για την καλοκαιρινή φιλοξενία παιδιών τους στην Ελλάδα και την εκπαίδευσή τους στη Βυζαντινή Μουσική που τόσο αγαπούν, αλλά και για Πρόγραμμα Φιλοξενίας στη χώρα μας ενηλίκων Ελλήνων του Δούναβη και άλλα πολλά.

ΑΝΟΙΞΑΜΕ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

  Το σπουδαιότερο όμως όλων είναι ότι ανοίξαμε τους δρόμους και στήσαμε γεφύρια, ανάμεσα στον άγνωστο και ξεχασμένο από αιώνες Ελληνισμό και την μητέρα Ελλάδα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες Σύλλογοι να επισκέπτονται σήμερα όλα αυτά τα μέρη, όλα αυτά τα μονοπάτια που πρωτοδιαβήκαμε και περιγράφουμε στα βιβλία μας, για να ανταμώσουν με χαρά και λαχτάρα, με τα λησμονημένα αδέλφια μας!

ΤΟ ΟΡΑΜΑ

    Παράλληλα ο ΜΑΚΕΔΝΟΣ οραματίστηκε τη δημιουργία του Παγκόσμιου Μακεδονικού Μελάθρου του Ελληνισμού, με λαξευμένο γιγάντιο τον Μέγα Αλέξανδρο σε μια πλαγιά του Ανθεμούντα στη Χαλκιδική, τη δημιουργία Θεάτρου, Βιβλιοθήκης, Συνεδριακού Κέντρου και Ραδιοτηλεοπτικού Σταθμού.
   Ένα αρχικό σχέδιο, που εξελίχθηκε πλέον σε ένα τελικό όραμα: στη δημιουργία του μοναδικού στον κόσμο Μουσείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Παλατάκι Θεσσαλονίκης, με την παράλληλη κατασκευή του Μνημείου της Βασίλισσας Θεσσαλονίκης και αδελφής του μεγάλου Έλληνα Στρατηλάτη και Εκπολιτιστή, που τον περιμένει αιώνες τώρα να γυρίσει και πλέον γυρνά!

"ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ"

    Κάθε Έλληνας και Ελληνίδα, από όποια γωνιά του κόσμου και εάν βρίσκονται, μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν σε αυτό το νέο, μεγάλο, εθνικό όραμα του Ελληνισμού. 
   Για να αγκαλιαστούμε επιτέλους ξανά και δυνατά, αδελφωμένοι και μονιασμένοι, όλοι εμείς οι  Έλληνες του Κόσμου!
   «Οι Aλεξανδρείς, οι Aντιοχείς, οι Σελευκείς, κ’ οι πολυάριθμοι επίλοιποι Έλληνες» και να ζωντανέψουμε και πάλι κατά τον Καβάφη, έναν «ελληνικό καινούριο κόσμο, μέγα»
                                                                                              Δημήτρης Αλεξάνδρου


   "Είδα ένα όνειρο. Τον Μέγα Αλέξανδρο λαβωμένο, πληγωμένο να πολεμάει.

   Είδα ένα όνειρο. Τον Μέγα Αλέξανδρο σε ώρα μάχης,

με πρόσωπο που έφερε τη σφραγίδα του πόνου και της αγωνίας.

   Είδα ένα όνειρο. Τον Μέγα Αλέξανδρο πικραμένο και αυστηρό,

όχι γι’ αυτούς που πολεμούσε,

αλλά για εμάς, τους ασήμαντους απογόνους του.

   Τον είδα στεφανωμένο με άφθαστη ελληνική δόξα

και με πρόσταξε να τον επαναπατρίσω. Όπως ήταν.

   Από τα βάθη της Ασίας, στη Μακεδονία τη μάνα μας"!

   Δ η μ ή τ ρ η ς   Α λ ε ξ ά ν δ ρ ο υ 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
Follow us

ΔΝΣΗ/ Address
Θεσσαλονίκη,
Μακεδονία, 
ΕΛΛΑΔΑ
Thessaloniki, Macedonia,
GREECE / HELLAS

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ /Contact
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ/
Information for books
alexandrou.demetrios@gmail.com
Phone: +31 23920 - 25035
Fax: +31 23920 - 25035