Mobirise

Α. ΣΕΙΡΑ ΒΙΒΛΙΩΝ "ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ"
Δημήτρη Ν. Αλεξάνδρου

Καλάς
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΙΜΑΛΑΪΩΝ

    Όπως οι γκρεμισμένες, κάτασπρες μαρμαροκολόνες αρχαίου ελληνικού ναού σε κάποιο σημείο της Ευρώπης, Ασίας ή Αφρικής, φθαρμένες και τσακισμένες από το πέρασμα του χρόνου και των βαρβάρων, στέκονται περήφανες και αλύγιστες, δείχνοντας ότι εκεί πάτησε το πόδι του ο ένδοξος Ελληνισμός, έτσι και οι μυστηριώδεις και αγέρωχοι άνθρωποι των Ιμαλάϊων, χιλιάδες χρόνια τώρα καρτερούν εκεί ψηλά, στο Βόρειο απροσπέλαστο Πακιστάν, τον αγαπημένο τους "Σικάντερ" να γυρίσει...
   Στην άγρια αυτή περιοχή της Ασίας, όπου κυριαρχούν ο φερετζές, τα καλάσνικοφ και η βία, οι Καλάς κρατιούνται με πείσμα στη μοναδικότητά τους και περηφανεύονται πως είναι απομεινάρια του ένδοξου ελληνικού στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου!
   Μέχρι πότε όμως;

ΤΙΤΛΟΣ: ΚΑΛΑΣ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΙΜΑΛΑΪΩΝ - Στα χνάρια του Μ. Αλεξάνδρου

Γκρεκάνοι
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΜΑΓΚΝΑ ΓΚΡΕΤΣΙΑ

   "Είδα τριήρεις, φορτωμένες με εμπορεύματα, να βουτούν στα γαλανά νερά ρυθμικά τα κουπιά τους! Κι ύστερα άλλες κι άλλες, να πηγαινοέρχονται στη Μεγάλη Ελλάδα. Μ’ αλφάβητα, κρασί και περικεφαλαίες, με φυτά και σπόρους! Με λύρες και Όμηρο!
   Κι άλλες από την ξακουστή Ιωνία, άλλες από τη φωτισμένη Αθήνα και τα Μέγαρα κι άλλες από τη θαλασσόχτιστη Κόρινθο και την Αρκαδία... Κι είδα φωτιά να κατεβαίνει από τον ανεφέλωτο ουρανό! Και πέτρες πελεκημένες να κάθονται με τάξη και σχέδιο, σαν κλωστές πελώριου αργαλειού, σε μεγάλα καλοσκαλισμένα αγκωνάρια"...
   2.700 χρόνια μετά, ο Δημήτρης Αλεξάνδρου ανοίγει τον δρόμο στους ξεχασμένους από όλους Γκρεκάνους! Τους Έλληνες της Μεγάλης Ελλάδας. Και το αντάμωμα είναι συγκλονιστικό!

ΤΙΤΛΟΣ: ΓΚΡΕΚΑΝΟΙ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΜΑΓΚΝΑ ΓΚΡΕΤΣΙΑ - Στα μονοπάτια της Μεγάλης Ελλάδας

Βοιτυλιώτες
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΟΡΣΙΚΗΣ

    Ένας απόγονος Αυτοκρατόρων της Τραπεζούντας, ένας Πειρατής του Αιγαίου και μια βεντέτα της Μάνης, θα γίνουν αφορμή αποικισμού της Κορσικής από τους Μανιάτες του (Β)οίτυλου, που θα αναθρέψουν Σπαρτιατικά και τον ίδιο τον Μέγα Ναπολέοντα, για την καταγωγή του οποίου ο Κάρολος Βοναπάρτης, η Πανώρια και Λάουρα Στεφανοπούλου, παρέχουν συνταρακτικές μαρτυρίες!
   Η συγκινητική συνάντηση του συγγραφέα με τους Έλληνες στο Καργκέζε, αποκαλύπτει εκεί ένα άγνωστο, μικρό Βυζάντιο, που αρματωμένο λιτανεύει την εικόνα της Παναγιάς, κρατώντας κάθε ελληνική λέξη σαν πολύτιμο πετράδι!
  Αλλά και η μορφή του Ίωνα Δραγούμη πλανιέται στην μακρινή Κορσική, πικραμένη και εξόριστη από τον Εθνικό Διχασμό και τον αιώνιο Κομματισμό που μας λαβώνει…

ΤΙΤΛΟΣ: ΒΟΙΤΥΛΙΩΤΕΣ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΟΡΣΙΚΗΣ - Οδοιπορικό στην Αρχαία Κύρνο

Χρυσόπλοοι
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΔΟΥΝΑΒΗ

   Τους τολμηρούς Αργοναύτες στη Μαύρη Θάλασσα, ακολούθησαν εκατοντάδες πλοία, που έφτιαξαν μια αληθινή, χρυσή, Ελληνική Αυτοκρατορία του Εμπορίου, από την Κριμαία έως τα σπλάχνα του Δούναβη.
   Και έτσι δεν άργησαν να φανούν εκεί εφοπλιστές, έμποροι, ήρωες και επαναστάτες, λόγιοι, ηγεμόνες και ηγέτες, Φαναριώτες και βυζαντινοί άρχοντες, ιεραπόστολοι, Άγιοι και Όσιοι, Γκαγκαούζοι και Βλάχοι και Σαρακατσάνοι, Μακεδόνες και Ηπειρώτες, ολόχρυσοι όλοι τους Έλληνες, με σπουδαίους απόγονους όπως ο Φον Κάραγιαν, εθνικούς ευεργέτες όπως ο Σίνας, εθνικούς μάρτυρες όπως ο Ρήγας, αλλά και χάνια και καραβάνια, στρατιές ατέλειωτες, παιδιά του Δούναβη, που έγραψαν επί 27 αιώνες τον άγνωστο θρύλο του Μεγάλου Ποταμού, το θρύλο των Χρυσόπλοων Ελλήνων!

ΤΙΤΛΟΣ: ΧΡΥΣΟΠΛΟΟΙ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΔΟΥΝΑΒΗ - Ακολουθώντας το μεγάλο ποτάμι


Πομπλαδόρες Γριέγος
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

   Στο Έλτσε της Ισπανίας, μακρινοί απόγονοι των Ελλήνων από την αρχαία Ελίκη, αναβιώνουν σήμερα τα πατρογονικά τους έθιμα, με αρχαίες στολές, χορούς, πυρσούς, παρελάσεις οπλιτών, αμφορείς, αρχαία νομίσματα, κτερίσματα, χιτώνες, περικνημίδες και ραψωδίες του Ομήρου, που σε κάνουν να γυρίζεις αιώνες πίσω, στον ελληνικό αποικισμό της Ιβηρικής Χερσονήσου, από βαρυφορτωμένες όνειρα, μάρμαρα, αγγεία και πολιτισμό τριήρεις, που χαράζουν κιόλας με τα έμβολά τους  στην άμμο, τα πρώτα μεγαλόπνοα σχέδια της νέας αποικίας, η οποία σε κάτι πρέπει να θυμίζει την πατρίδα, για 'να πιάσει η ρίζα'…
   Να ριζώσει ο Ελληνισμός και εκεί, στη μακρινή και «σπάνια» γη της Ισπανίας…

ΤΙΤΛΟΣ: ΠΟΜΠΛΑΔΟΡΕΣ ΓΡΙΕΓΟΣ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ - Με τους Ελληνόψυχους του Έλτσε

Χαμεντιανοί
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

   Ο Δημήτρης Αλεξάνδρου αποκαλύπτει την άγνωστη «Μεγάλη Ελλάδα» της Μέσης Ανατολής και συναντά τους γενναίους Συροκρήτες, τους Ελληνόφωνους του Χαμιντιέ, που πριν 180 περίπου χρόνια άφησαν τις ομορφιές του νησιού τους και ξεμπαρκάρανε στη Βυζαντινή Ανατολή.
  Και εκεί, σε Συρία, Λίβανο, Ιορδανία, ζωντανεύουν παντού τα χνάρια του Ελληνισμού, όπως στην πόλη Γέρασα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην Τρίπολη του Λιβάνου, στην θρυλική Παλμύρα, στην περίφημη Πέτρα της Ιορδανίας, στον πύργο του Αμμάν, στα θραύσματα του Κολοσσού του Ηρακλή, στον φημισμένο χάρτης της Παλαιστίνης και πάνω απ’ όλα στα παντελώς άγνωστα μονοπάτια της Ορθοδοξίας και των Ελλήνων Αγιοταφιτών πατέρων - ηρώων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

ΤΙΤΛΟΣ: ΧΑΜΕΝΤΙΑΝΟΙ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ - Με τους Ελληνόφωνους Συροκρήτες

Ίμβριοι - Τενέδιοι
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΑΣΑΜΕ

    Στην Ίμβρο και Τένεδο, στα νησιά που ξεχάσαμε, πρόσωπα Ελλήνων καρτερούν γεμάτα αγωνία.
  Ρυτίδες γερόντων, λεηλατημένα νεκροταφεία, γκρίζα, μουντά, ερειπωμένα πέτρινα σπίτια, πεσμένες σκεπές, βουβά, κατεστραμμένα σχολεία με τα θρανία γυρισμένα ανάποδα, σκισμένα ελληνικά βιβλία ριγμένα στο βρώμικο πάτωμα, βορά στα αχόρταγα ποντίκια, που καταπίνουν σαν σε ολική συνωμοσία και τα τελευταία, τυπωμένα, ελληνικά γράμματα των νησιών…
   Μέσα στο βιβλίο αυτό, Ίμβριοι και Τενέδιοι κάνουν το πρώτο βήμα και σπάνε επιτέλους τη σιωπή τους, καταθέτοντας Ζωντανές Μαρτυρίες, για να μην έχει πια δικαιολογία κανείς πως «δεν ήξερε» και «δεν άκουσε» το μεγάλο, μοναχικό μαρτύριο της Ίμβρου και της Τενέδου! Των νησιών που ξεχάσαμε…

ΤΙΤΛΟΣ: ΙΜΒΡΙΟΙ - ΤΕΝΕΔΙΟΙ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΑΣΑΜΕ - Ζωντανές μαρτυρίες

Αλ Γιουνανεΐν
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

     Μέγας Αλέξανδρος, Αλεξάνδρεια, Πτολεμαίοι, Φάρος, Βιβλιοθήκη, Ελληνική Γλώσσα, Μετάφραση των Εβδομήκοντα, όπως και η Ελληνίδα βασίλισσα Κλεοπάτρα, σφραγίζουν ανεξίτηλα την ιστορία της Αιγύπτου, καθώς και η Αγία Αικατερίνη και ο Ιουστινιανός αργότερα, ο οποίος όχι μόνο οχύρωσε το περίφημο Μοναστήρι του Σινά, αλλά μετέφερε ως ασπίδα γύρω του την Ποντιακή φυλή των Γκεμπελία!
   Κάπου εκεί, ο χαμένος Τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου κεντρίζει τη φαντασία και την σκαπάνη εκατοντάδων Αρχαιολόγων, ενώ ο ενταφιασμός επί Νάσερ της πάλαι ποτέ κραταιάς Ελληνικής Κοινότητας, φανερώνει ακόμη και σήμερα ένα σωρό Έλληνες «γίγαντες» θαμμένους στην αχάριστη άμμο, που τελευταία η σκόνη της πήγε να πνίξει και την ίδια την χώρα των Πυραμίδων…

ΤΙΤΛΟΣ: ΑΛ ΓΙΟΥΝΑΝΕΪΝ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ - Γίγαντες θαμμένοι στην άμμο

Γκαγκαούζοι
ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΡΩΜΙΟΙ
ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ

   Ανάμεσα στις συμπληγάδες της μεγάλης φτώχιας και των ερειπίων της σοβιετικής κατοχής, σαν Αργοναύτες παλεύουν ηρωικά οι Γκαγκαούζοι, για να περάσουν και από τα κοφτερά βράχια της υστερόβουλης τουρκικής προπαγάνδας, που προσπαθεί τελευταία να τους πείσει ότι είναι δήθεν «Τούρκοι»!
   Μα εκείνοι, ξεριζωμένα πουλιά της Μικρασίας, αν και μιλούν μια χαλαρή τουρκική διάλεκτο, εν τούτοις δεν νιώθουν καθόλου Τούρκοι και παραμένουν ευσεβέστατοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ριζωμένοι πια στη Μολδαβία, όπου τα παλαιά καθεστώτα πήγαν να τους άλλαξαν ακόμη και την ελληνογράμματη γραφή τους!
   Το βιβλίο αυτό αποτελεί το τελευταίο τους «σήμα κινδύνου»… Θα το λάβει άραγε η καρδιά μας;

ΤΙΤΛΟΣ: ΓΚΑΓΚΑΟΥΖΟΙ, ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ - Αξιόπιστες μαρτυρίες

Γκρεκίγια
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΤΥΝΗΣΙΑΣ

      Φυλαχτείτε από τα κανόνια των πειρατών! Προσέξτε τα κοφτερά σπαθιά και τα ατέλειωτα κόλπα τους! Οπλιστείτε με πίστη, ψυχή και γνώση και κάντε ρεσάλτο πάνω στα άγρια πλοία τους, ακολουθώντας μυστικά τον τρόμο των θαλασσών, τον ολέθριο Μπαρμπαρόσα, στο μυστικό λημέρι του, κατορθώνοντας να μάθετε την πραγματική του καταγωγή και ταυτότητα, που το κουβάρι της ξεκινά κάπου στη Μυτιλήνη!
   Αυτό άλλωστε σημαίνει και το αινιγματικό «Ελ Μετλίν», όπως ονομάζουν μέχρι σήμερα το χωριό τους οι Έλληνες της Τυνησίας, ντυμένο στα γαλανόλευκα χρώματα και τα λυγερά ελαιόδεντρα, που λιάζονται νωχελικά πλάι στη Μεσόγειο Θάλασσα, χωρίς πια να φοβούνται μην τα κουρσέψει ο φοβερός Κοκκινογένης της Μπαρμπαριάς…

ΤΙΤΛΟΣ: ΓΚΡΕΚΙΓΙΑ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΤΥΝΗΣΙΑΣ - Με τους πειρατές του Μπαρμπαρόσα

Εγκλωβισμένοι...
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

   Αχρίδα, Τύρνοβο, Ρέσνα, Μηλόβιστα, Νιζόπολη, Μοναστήρι, Ηράκλεια, Κρούσοβο, Περλεπές, Στόβοι, Στρώμνιτσα, Πέτσεβο, Γευγελή και ακόμη Βελεσσά, Σκούποι (Σκόπια) και Ταυρήσιο, η γενέτειρα του ελληνικής καταγωγής Ιουστινιανού, είναι μερικά από τα σημεία-σταθμοί των ξεχασμένων Ελλήνων, που στέκουν ακόμη εκεί εγκλωβισμένοι, άλλοι από αυτούς γηγενείς, ατόφιοι Έλληνες Μακεδόνες, άλλοι Έλληνες Βλάχοι, οι οποίοι ρίζωσαν εκεί μετά τις καταστροφές της Μοσχόπολης και άλλοι αθώα Ελληνόπουλα του Εμφυλίου, που κατά χιλιάδες αρπάχτηκαν από τη μεγάλη μάνα.
  Και όλοι μαζί φωνάζουν σήμερα από την αλύτρωτη Βόρεια Μακεδονία μας:
  «Είμαστε Έλληνες! Είμαστε Έλληνες! Οι 250.000 ξεχασμένοι Έλληνες των Σκοπίων»!..

ΤΙΤΛΟΣ: ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ - Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Σταυρωμένοι Αετοί
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ

Επιτέλους καθαρές απαντήσεις για Ιλλυριούς, Αλβανούς, Άρβανο, Αρβανίτες, Βορειο-Ηπειρώτες, αυτοαποκαλούμενους «Τσάμηδες», τους Έλληνες Πρίγκιπες Αλβανίας - Μαυροβουνίου, το θρυλικό Δεσποτάτου της Ηπείρου, την θαυμαστή καταστροφή μιας άγνωστης Δυτικής Σταυροφορίας, την καθοριστική Μάχη της Πελαγονίας, το κορυφαίο θρίλερ του «Σικελικού Εσπερινού», τους Έλληνες Στρατηγούς Γεώργιο Αριανίτη Κομνηνό και Γεώργιο Καστριώτη ή «Σκεντέρμπεη», τις Επαναστάσεις της Χειμάρρας, τις αναμενόμενες Προφητείες του Πατρο-Κοσμά, την ιστορία των Σουλιωτών, τις Απελευθερώσεις και την Επανάσταση της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, την σημασία της λέξης «Σκηπετάρι» και πολλά ακόμη που κόβουν την ανάσα!

ΤΙΤΛΟΣ: ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΙ ΑΕΤΟΙ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ - Και το μυστήριο του Αρβανίτικου Ελληνισμού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
Follow us

ΔΝΣΗ/ Address
Θεσσαλονίκη,
Μακεδονία, 
ΕΛΛΑΔΑ
Thessaloniki, Macedonia,
GREECE / HELLAS

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ /Contact
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ/
Information for books
alexandrou.demetrios@gmail.com
Phone: +31 23920 - 25035
Fax: +31 23920 - 25035